WhatsApp Sizin Bilgilerinizi Facebook ile Paylaşıyor

Hayatta hiçbir şey bedava değildir, hepimiz biliriz. “Ücretsiz” kelimesi sadece şirketlerin ürettikleri ve daha sonra kendi çıkarları için kullandıkları ürünlerin bir diğer adı.

Şimdi bu olay popüler mesajlaşma uygulaması olan WhatsApp’ta da ortaya çıktı. WhatsApp kullanıcılarının bilgilerini sahibi olan Facebook ile paylaşıyor. Peki şirket sizin bilgilerinizle ne yapacak?

Tabi ki Facebook bu bilgileri daha çok hedeflenmiş reklam satışı için kullanacak.
Whatsapp bugün gizlilik ve T&C ayarlarında önemli değişiklikler yaptı ki eğer bu değişiklikler kullanıcı tarafından yüklenir ve kabul edilirse WhatsApp ilk defa Facebook ile bağlanıp, Facebook’a daha fazla veri aktarımı yapmaya başlayacak. Ayrıca WhatsApp kullanıcılarını telefon numarası rehberi gibi hesap bilgilerini Facebook ile paylaşmaya zorlayacak.

Facebook 2014’te 19 milyar dolara WhatsApp’ı aldığında, kullanıcılar WhatsApp’ta ki gizliliğin korunması konusunda oldukça tereddütlüydü. Fakat WhatsApp kullanıcı gizliliğinde herhangi bir değişiklik yapılmayacağı konusunda kullanıcılara güvence vermişti.

“Gizliliğinize saygı duymak bizim DNA’mızda var ve biz WhatsApp’ı sizin hakkınızda çok az şey bileceğimiz şekilde tasarladık.”

Şimdi ise WhatsApp kullanıcıları birazcık ihanete uğramış hissediyor olabilir. Neyse ki, WhatsApp’tan gönderdiğiniz mesajlar, resimler, sesler konusunda endişelenmeniz gerekmiyor. Mesajlar hala şifrelenmiş olarak iletiliyor, yani şirket mesajlarınızı okuyamaz.

İki şirket, sadece sınırlı miktarda kullanıcı bilgileri içeren verileri aralarında paylaşacaklarını söylüyor.

Eğer WhatsApp’ın kullanıcı gizliliği konusunda Facebook Messenger’dan daha bilinçli olduğunu düşünüyorsanız, artık öyle olmadığını bilmelisiniz.

Bahsedilen değişiklikler sizin önünüze geldiğinde elbette ‘sizin bilgilerinizi paylaşacağız’ yazmayacak. Daha çok ‘sistemleri korumak, hizmet iyileştirmesi, spam engellemek, güvenliği sağlamak’ gibi sebeplerle kabul ettirilecek.

Eğer bu dosya paylaşımından tamamen kaçınabileceğini düşünen varsa; hayır maalesef tamamen kaçış mümkün değil. En kısa ve hızlı çözüm, WhatsApp kullanmayı tamamen bırakmak.
Bunu özelliği kapatmanız için sadece 30 gününüz olduğunu bildirmek isteriz.

Yapabileceğiniz ilk şey güncellemeden sonra gelen gizlilik politikasını kabul etmeden önce şu adımları izleyin;

• Güncellenmiş T&C’yi kabul etmeniz istendiğinde, tam metni okumak için ‘Read’ butonuna basın.

• Açılan sayfanın en aşağısında bir onay kutusu olması gerekiyor.

• Kabul etmeden önce o onay kutusundan onay işaretini kaldırırsanız veri paylaşımını devre dışı bırakabilirsiniz.

Eğer çoktan yukarıdaki adımları izlemeden gelen güncellemenin politikasını kabul ettiysenız, WhatsApp bu özelliği kapatmanız için size 30 gün veriyor. Bunun için aşağıdaki adımları izleyin;

• WhatsApp uygulamasında, Ayarlar (Settings) → Hesap (Account) → Hesap Bilgilerimi Paylaş (Share my account info) bölümüne gidin.

• Orada bulunan onay kutusundan onayı 30 gün içinde kaldırmanız gerekmekte. Verilen süre dolduktan sonra bu devre dışı bırakma seçeneği kaldırılacak.

Fakat siz ne yaparsanız yapın, WhatsApp ‘gerektiğinde’ bazı bilgilerinizi Facebook ile paylaşacağını açıkladı.

WhatsApp şifreli mesajlaşma özelliğini devreye soktuktan sonra oldukça popüler bir uygulama haline gelmişti. Fakat görünen o ki, Telegram ve Signal gibi daha güvenli mesajlaşma uygulamalarına geçişler yakında başlayacak.

Kaynak: thehackernews.com