Facebook’tan Yeni Doğrulama Yöntemi

facebook

Facebook sizden kendinize ait net bir fotoğrafınızı yüklemenizi istese ne yaparsınız?

Sosyal medya devi Facebook kullanıcılarının net bir fotoğraf yüklemelerini istediği yeni bir captcha test ediyor. Bu özellik şüpheli etkinlik sebebiyle kilitlenen hesapları açabilmek için kullanılacak.

Bir Twitter kullanıcısı hesabının şüpheli etkinlik sebebiyle kitlenmesinden sonra Facebook’un kendisine gösterdiği mesajın ekran görüntüsünü paylaştı. Bu ekran görüntüsünde şu yazıyordu:

Lütfen yüzünüzü açıkça gösteren bir fotoğraf yükleyin. Kontrol ettikten sonra fotoğrafınızı sunucularımızdan kalıcı olarak sileceğiz.

Peki Facebook’un sizden istediği fotoğrafı yüklemezseniz ne olur?

Facebook’un bu uyarısını gören birçok kişinin geri bildirimine göre fotoğraf yüklemeyi reddeden kullanıcıların hesapları kilitlendi. Fakat fotoğraf yükleyen bazı kullanıcıların hesabı da kilitlendi. Çünkü yükledikleri fotoğraflar ‘geçersiz’ kabul edildi.

Bir Reddit kullanıcısına göre Facebook’un fotoğraflı doğrulama özelliği Nisan 2017’den beri deneniyor. Başka bir Reddit kullanıcısı ise Facebook’un kendisinden talep ettiği fotoğrafı yükledikten sonra şu mesajla karşılaşmış:

Önümüzdeki 72 saat içerisinde size e-posta yoluyla dönüş yapacağız, size e-posta atana kadar güvenlik sebeplerinden ötürü hesabınızı devre dışı bırakıyoruz.

Wired konu ile ilgili bilgi almak için Facebook ile iletişime geçti ve bir Facebook sözcüsü şu açıklamayı yaptı:

Bu özellik sayesinde Facebook’un hizmetlerinden faydalanan kişilerin şüpheli hareketlerini daha hızlı fark edebileceğiz ve müdahale edebileceğiz.

Yeni doğrulama sistemi bazı kullanıcılar için hem ürpertici hem de çevrimiçi gizliliği ihlal ediyor. Ancak Facebook bunu umursamıyor gibi görünüyor. Çünkü doğrulama sisteminin kullanılmayacağı ile ilgili bir açıklama henüz yapılmadı.